preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Kutina

 > Projekti  > LORA
LORA

LORA je projekta udruge Bioteka. Partneri na projektu su udruge Hyla i Biom te OŠ Borovje iz Zagrebačke županije. Za sudjelovanje u projektu se prijavilo 77 škola od kojih je odabrano 20 - iz svake županije po 1 škola. Iz Sisačko – moslavačke županije odabrana je naša škola.

U projektu će sudjelovati 20 učenika 7. razreda, volonteri i bar 1 pravna osoba. Voditelj projekta u školi je Senka Štetić, a zamjenik - Maja Merhaut Kovačević. Za sve voditelje iz škola organizirane su 2 edukacije od 3 dana o okolišnim, društvenim i ekonomskim elementima održivog razvoja s gostima predavačima iz Švicarske i Hrvatske.  

Projekte za škole će pripremiti stručni tim kroz dvodnevnu suradnju s voditeljima projekta.

Više o projektu možete pratiti na stranici http://lora.bioteka.hr/

Autor teksta: Senka Štetić, prof.

 

 

 

 

 

ŠKOLSKI  VRT –

MJESTO ZA EDUKACIJU, VOLONTIRANJE I PODUZETNIŠTVO

 

            OŠ Mate Lovraka Kutina provodi projekt održivog razvoja pod nazivom

Školski vrt – mjesto za edukaciju, volontiranje i poduzetništvo  od siječnja do prosinca 2020. godine. U projektu sudjeluje učenici Područne škole Stupovača i učenici 7.razreda. Voditeljica projekta je Senka Štetić, a zamjenica Maja Merhaut-Kovačević. Cilj projekta je  osposobljavanje učeničke zadruge Lovrakovci kroz edukaciju učenika, razvoj vještina i suradnju s  lokalnom zajednicom kako bi se pokrenula  proizvodnja na zapuštenom zemljištu škole. Do cilja se planira doći nizom aktivnosti koje uključuju edukaciju učenika o uzgoju graha i tikve. O uzgoju lijeske učenici će saznati istraživanjem literature i volontiranjem na lokalnom OPG-u Zlatić i uz pomoć vlasnika OPG-a volontera Ivice Zlatića. O načinu uporabe plodova saznat će u svojim obiteljima, a o izradi suvenira uz pomoć volonterke Vlatke Vidiček-Dam. Mogućnost izrade i prodaje proizvoda od plodova te prigodnih suvenira upoznat će kroz rad Učeničke zadruge Lovrakovci. Učenici će kroz projekt voditi Dnevnik školskog vrta, izraditi Zbirku starih recepata i Priručnik za uzgoj lijeske, napraviti i prodati proizvode i suvenire.

Ovim projektom se želi pokazati kako se planskim radom i suradnjom od neiskorištenog prirodnog resursa može doći do profita.

 

Autor teksta: Senka Štetić, prof.

 

 

AKTIVNOSTI PROJEKTA ŠKOLSKI VRT

  • MJESTO ZA EDUKACIJU, VOLONTIRANJE I PODUZETNIŠTVO

 

            Tijekom projekta Školski vrt – mjesto za edukaciju, volontiranje i poduzetništvo OŠ Mate Lovraka proveden je niz aktivnosti s učenicima sudionicima projekta i volonterima u  matičnoj školi u Kutini i PŠ Stupovača gdje je uređen školski vrt na površini od 150 m2. U svim aktivnostima u školskom vrtu sudjelovala je zaposlenica Nada Trbojević.

U obradi tla volontirao je roditelj Goran Tubić iz Stupovače koristeći vlastiti traktor i odgovarajuće priključke. Roditelji i djelatnici škole donirali su sjemenje graha i tikve. Iz projekta LORA financiran je alat za rad u školskom vrtu. Učenici su volontiranjem u školskom vrtu posadili sjemenke graha i tikve, okopavali ih, plijevili i u jesen pobrali plodove.

Na istoj površini obrađeno je tlo i pripremljeno za sadnju lijeske. Sadnice lijeske donirali su vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ivica Zlatić, dugogodišnji suradnik i sponzor različitih aktivnosti škole,  i Juro Rendulić, predsjednik Mjesnog odbora Stupovača. Ivica Zlatić educirao je učenike kako se priprema sadnica i rupa za sadnju lijeske, a nakon toga i sam postupak sadnje koji su učenici pažljivo pratili i odmah primijenili u školskom vrtu. Zasađeno je 15 sadnica lijeske za plantažni uzgoj koje bi za 3-5 godina trebale davati urod. Nekoliko jednogodišnjih sadnica posađeno je „u školu“ kako bi bile zamjena sadnicama koje se neće primiti. U sadnji lijeske volontirali su roditelji Dubravka Zlatić i Ljiljana Gršeta koja je više puta volontirala i u prijevozu učenika.

Da bi učenici dobili cjelokupnu sliku o uzgoju lijeske volontirali su u OPG Zlatić u Kutinskoj Slatini u berbi lješnjaka gdje su upoznali razliku između ručnog i strojnog branja ploda. Za svoj rad nagrađeni su plodovima lješnjaka koje su osušili, očistili uz pomoć domara

škole Dubravka Somođia i pripremili za prodaju u okviru Učeničke zadruge Lovrakovci. Rad učenika tijekom sadnje i berbe lijeske te čišćenja ploda dokumentirala je voditeljica projekta učiteljica Senka Štetić i pripremila Mali priručnik za uzgoj lijeske koji će nadolazećim generacijama učenika biti edukativni materijal i pomoć u radu s uspostavljenim nasadom lijeske.

Sjemenke graha učenici su odvojili od suhe ljuske i pripremili za prodaju, a dio i za pripremu obroka u školskoj kuhinji.

Tikve narasle u školskom vrtu bile su jesenska dekoracija školskog prostora, ali i materijal za kreativno izrezivanje za učenike 6.c razreda uz pomoć učiteljice Maje Merhaut-Kovačević, zamjenice voditeljice projekta, i učenike 7.a uz volontiranje učiteljice likovne kulture Lidije Veliki Vukas koja je s radovima učenika pripremila izložbu u holu škole.  Sjemenke iz tikvi su izvađene, oprane i ispečene u školskoj kuhinji uz volontiranje kuhara škole Vlade Miša čime je nastala zdrava grickalica,  još jedan proizvod školskog vrta - špice. Mesnati dio tikvi ispečen je i degustiran u skladu s epidemiološkim mjerama. Dio sjemenki tikve i graha sačuvan je za sjeme kako bi se prostor između sadnica lijeske u školskom vrtu prvih par godina zasadio s nižim jednogodišnjim biljnim vrstama.

Jestivi plodovi lijeske, graha i tikve bili su motivacija za istraživanje jela koja se od njih pripremaju u domaćinstvima  učenika sudionika projekta. Ova aktivnost privukla je i neke članice projektnog tima koje su dale svoj doprinos u izradi  knjižice recepata pod naslovom Kuhajmo s grahom, tikvama i lješnjacima. Za grafičko oblikovanje korica knjižice uzet je kolaž učenice Ane Ladović. Dio rada odabran je za logo projekta. Svi tiskani materijali financirani su prema troškovima iz projekta LORA.

U izradi suvenira tikva volontirala je učiteljica Vlatka Vidiček-Dam, predsjednica Društva Naša djeca Kutina, koja je pripremila i održala radionice za 3 razredna odjela 8. razreda na satu razrednika. Tijekom radionice učenici su izrađivali tikve od platna i špage. Mnogi od njih prvi puta su uzeli u ruke iglu i konac, pokazali strpljenje u radu pa rezultati nisu izostali.

Kroz projekt su proizvedeni slijedeći proizvodi: lješnjak, grah, špice, suvenir tikva, Mali priručnik za uzgoj lijeske i knjižica recepata Kuhajmo s grahom, tikvama i lješnjacima. Proizvodi imaju ambalažu, deklaraciju i logo UZ Lovrakovci.

Tijekom aktivnosti projekta snimani su edukativni filmovi o obradi tla, uzgoju lijeske, tikve i graha. U montaži filmova volontirala je učiteljica informatike Ivana Herceg, a u njihovoj objavi na Youtube kanalu škole učiteljica informatike Marina Maltarski koja je objavila i bilješke o projektu  na web  i Facebook stranici škole.

Edukacija učenika u projektu vrednovana je ulaznom i izlaznom anketom projekta. Projekt je promoviran na Učiteljskom vijeću, Vijeću roditelja i Školskom odboru kroz Power point prezentaciju za on line sastanak, ali i prijavom aktivnosti na Europskom tjednu održivog razvoja, prijavnicom na poziv udruge Biovrt kako educirate učenike o uzgoju biljaka te prijavom na izložbu fotografija volonterskih programa u okviru aktivnosti projekta (O)drži moj korak. O projektu su izvijestili i mediji grada Kutine. Sve aktivnosti projekta provedene su uz dogovor projektnog tima, a evaluacija je pokazala zadovoljstvo svih sudionika projekta postignutim rezultatima.

 

Autorica teksta: Senka Štetić, prof.

Fotografije: Senka Štetić

 

 

 

PROIZVODI PROJEKTA ŠKOLSKI VRT

 

1. LJEŠNJAK

2. GRAH

 

3. ŠPICE s ljuskom

 

        ŠPICE  bez ljuske

 

4. TIKVA  SUVENIR

 

5. PRIRUČNIK ZA UZGOJ

 

6.  KNJIŽICA S RECEPTIMA

 

Fotografije: Senka Štetić   

 

 

POSTER projetamožete pogledati na sljedećoj poveznici:

POSTER

 

Fotografije možete pogledati u foto-galeriji ili na sljedećim poveznicama:

Projekt LORA - grah

Projekt LORA - tikva

Projekt LORA - proizvodi

Projekt LORA - lijeska

 

Videozapise možete pogledati na YouTub kanalu škole:

YouTube  OŠ Mate Lovraka Kutina


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Logo škole

Sponzor

Vrijeme za gablec

Energetska obnova

      ISTOČNA ZGRADA

 

        ZAPADNA ZGRADA

Učimo zajedno II.

 

 

 

 

Vozni red autobusa

Anketa
Jeste li ikada bili žrtva vršnjačkog nasilja?

 

Kada zvono zvoni

 

JUTARNJI TURNUS

1.šk.sat 8:00 – 8:45

  odmor 10 min

2.šk.sat 8:55 – 9:40

  odmor 10 min.

3. šk.sat 9:50 – 10:35

  odmor 15 min.

4.šk.sat 10:50 – 11:35

5.šk.sat 11:40 – 12:25

6.šk.sat 12:30 – 13:15

 

POSLIJEPODNEVNI TURNUS

1.šk.sat 13:30 – 14:15

2.šk.sat 14:20 – 15:05

  odmor 15 min.

3. šk.sat 15:20 – 16:05

4.šk.sat 16:10 – 16:55

5.šk.sat 17:00 – 17:45

6.šk.sat 17:50 – 18:35

 

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Lovraka Kutina / Crkvena 59, HR-44320 Kutina / www.os-mate-lovraka-kt.skole.hr / ured@os-mate-lovraka-kt.skole.hr
preskoči na navigaciju