preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Kutina

 > Projekti  > LORA
LORA

LORA je projekta udruge Bioteka. Partneri na projektu su udruge Hyla i Biom te OŠ Borovje iz Zagrebačke županije. Za sudjelovanje u projektu se prijavilo 77 škola od kojih je odabrano 20 - iz svake županije po 1 škola. Iz Sisačko – moslavačke županije odabrana je naša škola.

U projektu će sudjelovati 20 učenika 7. razreda, volonteri i bar 1 pravna osoba. Voditelj projekta u školi je Senka Štetić, a zamjenik - Maja Merhaut Kovačević. Za sve voditelje iz škola organizirane su 2 edukacije od 3 dana o okolišnim, društvenim i ekonomskim elementima održivog razvoja s gostima predavačima iz Švicarske i Hrvatske.  

Projekte za škole će pripremiti stručni tim kroz dvodnevnu suradnju s voditeljima projekta.

Više o projektu možete pratiti na stranici http://lora.bioteka.hr/

Autor teksta: Senka Štetić, prof.

 

 

 

 

 

ŠKOLSKI  VRT –

MJESTO ZA EDUKACIJU, VOLONTIRANJE I PODUZETNIŠTVO

 

            OŠ Mate Lovraka Kutina provodi projekt održivog razvoja pod nazivom

Školski vrt – mjesto za edukaciju, volontiranje i poduzetništvo  od siječnja do prosinca 2020. godine. U projektu sudjeluje učenici Područne škole Stupovača i učenici 7.razreda. Voditeljica projekta je Senka Štetić, a zamjenica Maja Merhaut-Kovačević. Cilj projekta je  osposobljavanje učeničke zadruge Lovrakovci kroz edukaciju učenika, razvoj vještina i suradnju s  lokalnom zajednicom kako bi se pokrenula  proizvodnja na zapuštenom zemljištu škole. Do cilja se planira doći nizom aktivnosti koje uključuju edukaciju učenika o uzgoju graha i tikve. O uzgoju lijeske učenici će saznati istraživanjem literature i volontiranjem na lokalnom OPG-u Zlatić i uz pomoć vlasnika OPG-a volontera Ivice Zlatića. O načinu uporabe plodova saznat će u svojim obiteljima, a o izradi suvenira uz pomoć volonterke Vlatke Vidiček-Dam. Mogućnost izrade i prodaje proizvoda od plodova te prigodnih suvenira upoznat će kroz rad Učeničke zadruge Lovrakovci. Učenici će kroz projekt voditi Dnevnik školskog vrta, izraditi Zbirku starih recepata i Priručnik za uzgoj lijeske, napraviti i prodati proizvode i suvenire.

Ovim projektom se želi pokazati kako se planskim radom i suradnjom od neiskorištenog prirodnog resursa može doći do profita.

 

Autor teksta: Senka Štetić, prof.

 

 

AKTIVNOSTI PROJEKTA ŠKOLSKI VRT

  • MJESTO ZA EDUKACIJU, VOLONTIRANJE I PODUZETNIŠTVO

 

            Tijekom projekta Školski vrt – mjesto za edukaciju, volontiranje i poduzetništvo OŠ Mate Lovraka proveden je niz aktivnosti s učenicima sudionicima projekta i volonterima u  matičnoj školi u Kutini i PŠ Stupovača gdje je uređen školski vrt na površini od 150 m2. U svim aktivnostima u školskom vrtu sudjelovala je zaposlenica Nada Trbojević.

U obradi tla volontirao je roditelj Goran Tubić iz Stupovače koristeći vlastiti traktor i odgovarajuće priključke. Roditelji i djelatnici škole donirali su sjemenje graha i tikve. Iz projekta LORA financiran je alat za rad u školskom vrtu. Učenici su volontiranjem u školskom vrtu posadili sjemenke graha i tikve, okopavali ih, plijevili i u jesen pobrali plodove.

Na istoj površini obrađeno je tlo i pripremljeno za sadnju lijeske. Sadnice lijeske donirali su vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ivica Zlatić, dugogodišnji suradnik i sponzor različitih aktivnosti škole,  i Juro Rendulić, predsjednik Mjesnog odbora Stupovača. Ivica Zlatić educirao je učenike kako se priprema sadnica i rupa za sadnju lijeske, a nakon toga i sam postupak sadnje koji su učenici pažljivo pratili i odmah primijenili u školskom vrtu. Zasađeno je 15 sadnica lijeske za plantažni uzgoj koje bi za 3-5 godina trebale davati urod. Nekoliko jednogodišnjih sadnica posađeno je „u školu“ kako bi bile zamjena sadnicama koje se neće primiti. U sadnji lijeske volontirali su roditelji Dubravka Zlatić i Ljiljana Gršeta koja je više puta volontirala i u prijevozu učenika.

Da bi učenici dobili cjelokupnu sliku o uzgoju lijeske volontirali su u OPG Zlatić u Kutinskoj Slatini u berbi lješnjaka gdje su upoznali razliku između ručnog i strojnog branja ploda. Za svoj rad nagrađeni su plodovima lješnjaka koje su osušili, očistili uz pomoć domara

škole Dubravka Somođia i pripremili za prodaju u okviru Učeničke zadruge Lovrakovci. Rad učenika tijekom sadnje i berbe lijeske te čišćenja ploda dokumentirala je voditeljica projekta učiteljica Senka Štetić i pripremila Mali priručnik za uzgoj lijeske koji će nadolazećim generacijama učenika biti edukativni materijal i pomoć u radu s uspostavljenim nasadom lijeske.

Sjemenke graha učenici su odvojili od suhe ljuske i pripremili za prodaju, a dio i za pripremu obroka u školskoj kuhinji.

Tikve narasle u školskom vrtu bile su jesenska dekoracija školskog prostora, ali i materijal za kreativno izrezivanje za učenike 6.c razreda uz pomoć učiteljice Maje Merhaut-Kovačević, zamjenice voditeljice projekta, i učenike 7.a uz volontiranje učiteljice likovne kulture Lidije Veliki Vukas koja je s radovima učenika pripremila izložbu u holu škole.  Sjemenke iz tikvi su izvađene, oprane i ispečene u školskoj kuhinji uz volontiranje kuhara škole Vlade Miša čime je nastala zdrava grickalica,  još jedan proizvod školskog vrta - špice. Mesnati dio tikvi ispečen je i degustiran u skladu s epidemiološkim mjerama. Dio sjemenki tikve i graha sačuvan je za sjeme kako bi se prostor između sadnica lijeske u školskom vrtu prvih par godina zasadio s nižim jednogodišnjim biljnim vrstama.

Jestivi plodovi lijeske, graha i tikve bili su motivacija za istraživanje jela koja se od njih pripremaju u domaćinstvima  učenika sudionika projekta. Ova aktivnost privukla je i neke članice projektnog tima koje su dale svoj doprinos u izradi  knjižice recepata pod naslovom Kuhajmo s grahom, tikvama i lješnjacima. Za grafičko oblikovanje korica knjižice uzet je kolaž učenice Ane Ladović. Dio rada odabran je za logo projekta. Svi tiskani materijali financirani su prema troškovima iz projekta LORA.

U izradi suvenira tikva volontirala je učiteljica Vlatka Vidiček-Dam, predsjednica Društva Naša djeca Kutina, koja je pripremila i održala radionice za 3 razredna odjela 8. razreda na satu razrednika. Tijekom radionice učenici su izrađivali tikve od platna i špage. Mnogi od njih prvi puta su uzeli u ruke iglu i konac, pokazali strpljenje u radu pa rezultati nisu izostali.

Kroz projekt su proizvedeni slijedeći proizvodi: lješnjak, grah, špice, suvenir tikva, Mali priručnik za uzgoj lijeske i knjižica recepata Kuhajmo s grahom, tikvama i lješnjacima. Proizvodi imaju ambalažu, deklaraciju i logo UZ Lovrakovci.

Tijekom aktivnosti projekta snimani su edukativni filmovi o obradi tla, uzgoju lijeske, tikve i graha. U montaži filmova volontirala je učiteljica informatike Ivana Herceg, a u njihovoj objavi na Youtube kanalu škole učiteljica informatike Marina Maltarski koja je objavila i bilješke o projektu  na web  i Facebook stranici škole.

Edukacija učenika u projektu vrednovana je ulaznom i izlaznom anketom projekta. Projekt je promoviran na Učiteljskom vijeću, Vijeću roditelja i Školskom odboru kroz Power point prezentaciju za on line sastanak, ali i prijavom aktivnosti na Europskom tjednu održivog razvoja, prijavnicom na poziv udruge Biovrt kako educirate učenike o uzgoju biljaka te prijavom na izložbu fotografija volonterskih programa u okviru aktivnosti projekta (O)drži moj korak. O projektu su izvijestili i mediji grada Kutine. Sve aktivnosti projekta provedene su uz dogovor projektnog tima, a evaluacija je pokazala zadovoljstvo svih sudionika projekta postignutim rezultatima.

 

Autorica teksta: Senka Štetić, prof.

Fotografije: Senka Štetić

 

 

 

PROIZVODI PROJEKTA ŠKOLSKI VRT

 

1. LJEŠNJAK

2. GRAH

 

3. ŠPICE s ljuskom

 

        ŠPICE  bez ljuske

 

4. TIKVA  SUVENIR

 

5. PRIRUČNIK ZA UZGOJ

 

6.  KNJIŽICA S RECEPTIMA

 

Fotografije: Senka Štetić   

 

 

POSTER projetamožete pogledati na sljedećoj poveznici:

POSTER

 

Fotografije možete pogledati u foto-galeriji ili na sljedećim poveznicama:

Projekt LORA - grah

Projekt LORA - tikva

Projekt LORA - proizvodi

Projekt LORA - lijeska

 

Videozapise možete pogledati na YouTub kanalu škole:

YouTube  OŠ Mate Lovraka Kutina


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Logo škole

Sponzor

Projekt: Kutina – grad inkluzivnog obrazovanja
Vrijeme za gablec

Energetska obnova

      ISTOČNA ZGRADA

 

        ZAPADNA ZGRADA

Učimo zajedno II.

 

 

 

Vozni red autobusa
Anketa
Jeste li ikada bili žrtva vršnjačkog nasilja?

 

Kada zvono zvoni ?  

raspored od 1.11.2021.

JUTARNJI TURNUS

0.0.             7:10  – 7:55

1.šk.sat       8:00 – 8:45

odmor 10 min.

2.šk.sat       8:55 – 9:40

veliki odmor 15 min.

3. šk.sat      9:55 – 10:40

odmor 10 min.

4.šk.sat     10:50 – 11:35

5.šk.sat     11:40 – 12:25

6.šk.sat     12:30 – 13:15

 

POSLIJEPODNEVNI TURNUS

1.šk.sat     13:30 – 14:15

odmor 10 min.

2.šk.sat     14:25 – 15:10

odmor 10 min.

3.šk.sat     15:20 –16:05     

4.šk.sat     16:10 – 16:55

5.šk.sat     17:00 – 17:45

6.šk.sat     17:50 – 18:35

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Lovraka Kutina / Crkvena 59, HR-44320 Kutina / www.os-mate-lovraka-kt.skole.hr / ured@os-mate-lovraka-kt.skole.hr
preskoči na navigaciju