preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Kutina

 

 

BIOSIGURNOST  I  BIOZAŠTITA

 

O PROJEKTU

            Izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2 uočena je potreba za dodatnom edukacijom učenika o važnosti očuvanja ljudskoga zdravlja i prevencije zaraznih bolesti. To je bio glavni poticaj za pokretanje projekta kojim bi se u osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj uvelo poučavanje o sadržajima vezanima uz biosigurnost i biozaštitu. Nositelji projekta su Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske  i OŠ Vijenac, Osijek. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Alemka Markotić, a dr. med., mr. sc. Maja Kassa, prof. je nacionalni koordinator.

 

CILJEVI PROJEKTA

Glavni ciljevi projekta su upoznavanje učenika s važnošću stručnoga, znanstvenoga, globalnoga i osobnoga pristupa u sprječavanju širenja zaraznih bolesti; upoznavanje s opasnim uzročnicima i njihovim načinom djelovanja; usvajanje odgovornoga ponašanja prema vlastitome i tuđem zdravlju u školi, obiteljskome domu, društvu i okolišu; analiziranje potencijalnih opasnosti biougroze i načina prevencije; osposobljavanje učenika za prosuđivanje i vrednovanje informacija u javnom medijskom prostoru; popularizacija znanosti i istraživanja u STEM području kroz učenički istraživački rad; razvijanje interesa za znanost i istraživanje; razvijanje suradničkoga odnosa među učenicima te učenicima i mentorima; razvijanje i usavršavanje digitalnih kompetencija kroz izradu digitalnih video i audiomaterijala; poticanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina; stručno usavršavanje učitelja, nastavnika i stručnih suradnika.

Planirane ishode učenici ostvaruju istraživačkim radom, problemskom nastavom,  rješavanjem problema, praktičnim radom, unoseći, obrađujući i analizirajući podatke dobivene istraživanjem, izrađujući plakate i prezentacije, sudjelovanjem u raspravama kreativno se izražavajući, rješavanjem kvizova i ostalim metodičkim postupcima i aktivnostima kojima se ostvaruje aktivno učenje.

 

BIOSIGURNOST I BIOZAŠTITA  U OŠ MATE LOVRAKA  2021./2022.

            Voditeljica projekta u školi bila je učiteljica biologije prof. Senka Štetić. Ciljevi projekta realizirali su se tijekom dodatne nastave iz biologije za učenike 7.razreda. U projektu je sudjelovalo 8 učenika. Učenici su se upoznali sa sadržajima i video materijalima pripremljenim za realizaciju projekta, rješavali su kvizove o uzročnicima bolesti i emergentnim i reemergentnim bolestima, crtali oznaku biohazard, istraživali uzročnike bolesti i izrađivali njihove modele, izradili digitalni epidemiološki lanac. Učenici Noa Markulin, Mia Basara i Iva Roško istražili su najzaraznije bolesti svijeta i o tome uradili izvješće u obliku postera.

 

Tekst: Senka Štetić, prof.

Slike: Senka Štetić


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Logo škole

Sponzor

Projekt: Kutina – grad inkluzivnog obrazovanja
Vrijeme za gablec

Energetska obnova

      ISTOČNA ZGRADA

 

        ZAPADNA ZGRADA

Učimo zajedno II.

 

 

 

Vozni red autobusa
Anketa
Jeste li ikada bili žrtva vršnjačkog nasilja?

 

Kada zvono zvoni ?  

raspored od 1.11.2021.

JUTARNJI TURNUS

0.0.             7:10  – 7:55

1.šk.sat       8:00 – 8:45

odmor 10 min.

2.šk.sat       8:55 – 9:40

veliki odmor 15 min.

3. šk.sat      9:55 – 10:40

odmor 10 min.

4.šk.sat     10:50 – 11:35

5.šk.sat     11:40 – 12:25

6.šk.sat     12:30 – 13:15

 

POSLIJEPODNEVNI TURNUS

1.šk.sat     13:30 – 14:15

odmor 10 min.

2.šk.sat     14:25 – 15:10

odmor 10 min.

3.šk.sat     15:20 –16:05     

4.šk.sat     16:10 – 16:55

5.šk.sat     17:00 – 17:45

6.šk.sat     17:50 – 18:35

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Mate Lovraka Kutina / Crkvena 59, HR-44320 Kutina / www.os-mate-lovraka-kt.skole.hr / ured@os-mate-lovraka-kt.skole.hr
preskoči na navigaciju